071-5218471
Wij zijn een SCOL school
Home Nieuws Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 3

19 september 2022 | Nieuws

Het beleg van Leiden, ook bekend als Leidens Ontzet of Leids Ontzet vond plaats tussen oktober 1573 tot 3 oktober 1574. Het beleg was een belangrijke gebeurtenis gedurende Tachtigjarige Oorlog waarbij de stad Leiden door de Spanjaarden voor een jaar belegerd werd. 

Prins Willem van Oranje en de Watergeuzen bedenken een plan om de stad te bevrijden.

Het onder water zetten van land blijkt een goede tactiek voor de Watergeuzen in de strijd tegen de Spanjaarden. Na Den Briel veroveren De Watergeuzen in 1573 ook Alkmaar met behulp van water.
In 1574 wordt ook Leiden belegerd door de Spanjaarden. Spaanse troepen hebben de stad omsingeld en wachten net zo lang tot de bevolking is uitgehongerd en zich overgeeft. Aanvallen is geen optie. Daarvoor zijn er teveel Spaanse soldaten. Bovendien zitten de Spanjaarden veilig in speciale schansen, verdedigingswerken, die zij om de stad heen hebben gebouwd.
De Watergeuzen moeten dus een plan bedenken.
Ze besluiten om verderop, bij Rotterdam en Gouda de dijken door te steken van de Maas en de Hollandse IJssel
De geuzen zijn van plan om met schepen naar Leiden te varen om de Spanjaarden te verjagen. Met duizenden soldaten, boten en galeien varen de Watergeuzen over de weilanden van Holland naar het uitgehongerde Leiden.

De schepen komen in de eerste weken nog geen 750 meter per dag vooruit. Maar dan draait de wind. Er steekt een Zuidwester storm op en er volgt een echte overstroming. Alle schepen van de geuzen surfen als het ware richting Leiden.
De Spaanse troepen worden zo onverwacht door het water overvallen, dat ze met grote spoed hun schansen verlaten. Een maand later dan de Watergeuzen hadden voorzien, in de nacht van 2 op 3 oktober 1574, kan Leiden eindelijk worden ontzet.
De geuzen nemen haring en wittebrood mee om de uitgehongerde Leidenaren te eten te geven. Een jongen vindt die dag in een legerkamp buiten de stad een pot met een heerlijke maaltijd: hutspot. Het eten is nog warm, zo snel zijn de Spanjaarden voor het water gevlucht.
Nog steeds wordt ieder jaar op 3 oktober het Leidens Ontzet gevierd met hutspot.

Daarom vieren wij ook op De Singel het Leidens Ontzet, op vrijdag 30 september vertellen wij het verhaal van 3 oktober 1574, we zingen liedjes die bij dit feest horen en natuurlijk eten we hutspot met gehaktballen!

Let op!!!
Op vrijdag 30 september moeten de kinderen een bord en bestek meenemen naar school.
Maandag 3 oktober zijn alle leerlingen vrij, de school is dicht i.v.m. het vieren van Leidens Ontzet.

Bent u nieuwsgierig naar ons overige nieuws? Lees het hier 

UW PRIVACY EN HET GEBRUIK VAN COOKIES

Deze website gebruikt cookies om de inhoud en de marketing van onze website te personaliseren, om extra functies te bieden en om websiteverkeer te analyseren. Per categorie; functioneel of marketing, wordt duidelijk aangegeven waar de cookies voor dienen. U kunt zelf bepalen welke cookies aan of uit mogen staan. Functionele cookies kunnen niet worden uitgezet, deze zijn noodzakelijk voor de werking van de website. Wanneer u direct op ‘Accepteren’ klikt dan gaat u akkoord met de toepassing van alle cookies binnen deze website. Meer informatie over privacy kunt u vinden op de privacypagina van SCOL.

Cookie instellingen ×

  • Functioneel

Deze website gebruikt cookies die voor de functionaliteit van de website noodzakelijk zijn. Denk aan basisfuncties, instellingen, pagina-navigatie en o.a. toegang tot beveiligde delen van de website. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.