071-5218471
Wij zijn een SCOL school
Home Nieuws Nieuwsbrief 4

Nieuwsbrief 4

4 oktober 2022 | Nieuws

Schoolthema 1: GigaGroen
Vanaf 5 oktober tot 20 oktober werken wij in alle groepen met het thema GigaGroen. Dit is ook het thema van de Kinderboekenweek 2022, we gebruiken veel boeken bij dit thema. Prentenboeken, informatieboeken, voorleesboeken en boeken met gedichten.
Deze onderwerpen komen aan bod: 

– de natuur
– de dieren
– duurzaamheid, hoe zorgen we goed voor de natuur
 
Wij leggen de nadruk bij het werken met een schoolthema op onderzoekend en ontdekkend leren.

Wat is onderzoekend en ontdekkend leren?
Bij onderzoekend en ontdekkend leren dagen wij kinderen uit om de wereld actief te onderzoeken, hierbij is de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen het uitgangspunt. Bij onderzoekend en ontdekkend leren wordt thematisch gewerkt en nieuwe kennis wordt in de context geplaatst. Hierdoor leren kinderen verbanden zien. Het gaat dus niet om het leren van losse feitjes. Door nieuwe kennis en vaardigheden te verbinden aan eerder verworven kennis, beklijft het beter. Daarnaast is het zo dat de leerling de leerstof beter onthoudt als hij het zelf ontdekt. 
 

Onderzoekend en ontdekkend leren is actief leren
Bij onderzoekend en ontdekkend leren zijn de leerlingen actief bezig met hun leerproces. Ze ontwikkelen hun talenten en leren hoe ze die optimaal kunnen inzetten. Ook leren ze zelfstandig denken en handelen. Ze leren initiatieven nemen, plannen, uitvoeren en reflecteren. De leerlingen ontdekken de zin van het leren en ze leren van en met elkaar.

Ontdekkend leren en coöperatief leren
Onderzoekend en Ontdekkend leren maakt gebruik van coöperatief leren. Coöperatief leren heet ook wel samenwerkend leren. Het gaat hierbij om de samenwerking tussen sterkere en zwakkere leerlingen. Dit wordt gestimuleerd door coöperatieve werkvormen, waarbij kinderen in tweetallen of groepjes werken.
Coöperatief leren maakt gebruik van de verschillen tussen kinderen. De kinderen zoeken samen naar een oplossing en helpen elkaar. Coöperatieve werkvormen hebben naast een cognitief doel ook een doel dat gericht is op het samenwerken van de leerlingen. 

 

Bent u benieuwd naar ons andere nieuws? Lees het hier 

 

 

UW PRIVACY EN HET GEBRUIK VAN COOKIES

Deze website gebruikt cookies om de inhoud en de marketing van onze website te personaliseren, om extra functies te bieden en om websiteverkeer te analyseren. Per categorie; functioneel of marketing, wordt duidelijk aangegeven waar de cookies voor dienen. U kunt zelf bepalen welke cookies aan of uit mogen staan. Functionele cookies kunnen niet worden uitgezet, deze zijn noodzakelijk voor de werking van de website. Wanneer u direct op ‘Accepteren’ klikt dan gaat u akkoord met de toepassing van alle cookies binnen deze website. Meer informatie over privacy kunt u vinden op de privacypagina van SCOL.

Cookie instellingen ×

  • Functioneel

Deze website gebruikt cookies die voor de functionaliteit van de website noodzakelijk zijn. Denk aan basisfuncties, instellingen, pagina-navigatie en o.a. toegang tot beveiligde delen van de website. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.